De voordelen en nadelen van kunstkerstbomen

Twijfel je tussen een echte kerstboom of een kunstkerstboom? Dan hebben we hier de voordelen en nadelen van kunstkerstbomen op een rijtje gezet.

 

Voordelen kunstkerstbomen

Eerst de voordelen van een kunstkerstboom ten opzichte van een echte boom.

Een kunstboom is goedkoper op termijn

Een kunstkerstboom is een grotere uitgave dan een normale kerstboom. Maar op termijn ben je veel goedkoper uit met een kunstboom. Echte kerstbomen zijn namelijk verre van goedkoop, een euro of 30 ben je al snel kwijt aan een echt kerstboompje. Een kunstboom is dus in een paar jaar terugverdiend.

Een kunstkerstboom verliest geen naalden

Oké, er laat wel eens een naaltje los, maar een goede kunstkerstboom verliest in principe geen naalden. Dit in tegenstelling tot een echte kerstboom waarvan je de naalden nog in augustus terugvindt. Vooral voor mensen met tapijt zijn de moeilijk te verwijderen naalden een jaarlijkse ergenis.

Een kunstkerstboom blijft mooi

Mede doordat hij geen naalden verliest blijft een kunstkerstboom altijd even mooi. Al laat je hem van oktober tot april staan! Geen lelijke boom dus die al voor januari weg moet, en het jaar er op komt de kerstboom weer net zo fris uit de doos tevoorschijn.

De kunstkerstboom is over het algemeen toch al mooier dan een echte boom. De fabrikanten moeten er zelfs expres wat onregelmatigheden in aanbrengen om de kunstboom levensecht te laten lijken.

Geen slingers kerstlampjes nodig

Een kunstkerstboom kun je met ingebouwde lampjes kopen. De draden zijn dan weggewerkt in de takken zodat je alleen de lampjes zelf ziet. Hierdoor lijken het wel echte kaarsjes.

Geen taboe meer op een kunstkerstboom

Enkele jaren geleden vonden veel mensen het nog vreemd om een kunstkerstboom in huis te zetten, maar inmiddels is het helemaal geaccepteerd. Sterker nog volgens een onderzoek van Het Familie Kenniscentrum (FKC) in 2011 gaf nog maar 23 procent van de mensen de voorkeur aan een echte kerstboom tegenover 46% van de Nederlanders die een duidelijke voorkeur voor een kunstkerstboom had.

Nadelen kunstkerstboom

Maar natuurlijk hebben kunstbomen ook hun nadelen. Wegen deze tegen de voordelen op?

Een kunstboom is duurder in aanschaf

Zoals we al aangaven bij de voordelen is de kunstkerstboom duurder in aanschaf maar verdient deze zich snel terug. Maar natuurlijk moet je wel het geld hebben om deze investering te doen.

Een kunstboom ruikt niet echt

Bij kerst hoort wel de geur van een echte boom. Gelukkig hebben ze daar spuitbussen met dennengeur voor uitgevonden, en deze ruiken tegenwoordig niet meer naar wc-verfrisser.

Een kunstkerstboom moet je opslaan

Een kunstkerstboom neemt wel enige ruimte in. Gelukkig kun je een goede kunstboom uit elkaar halen tot je een klein pakketje overhoudt. Heb je echt weinig ruimte, dan kun je kiezen voor een kleinere kunstkerstboom. Maar waarschijnlijk doe je dat toch al als je klein behuisd bent.